109. Paris – Roubaix Yarışı; Klasiklerin Kraliçesi, Kuzeyin Cehennemi…
C.tes, 09 Nis 2011
02:32:57 am
Bu yıl 109. su düzenlenen yarışın tarihçesine ve bugününe bir göz atalım. Devamı:Paris-Roubaix profesyonel yol bisikletçiliğinin en eski yarışlarındandır. “Kuzeyin Cehennemi” diye adlandıran Fransızlar yarışın özelliği olan parke taş yolları korumak için bir organizasyon kurmuşlardır.
İlk kez 1896’da düzenlenen yarış sadece 1. ve 2. Dünya Savaşlarında durduruldu. 2 tekstil üreticisi, Théodore Vienne ve Maurice Perez tarafından başlatıldı.46 dönümlük Veledrom’un inşaatının yapılmasında da söz sahibi olan ikili 1895’te pisti kullanıma açarak birçok yarış düzenledi.
Amerikalı sprinter Major Taylor’un bir yarışa gelmesiyle kafalarında daha kapsamlı yarışlar neden olmasın soru işaretiyle 1896’da Paris’ten başlayıp kendi veledromlarında biten bir yarışı planlamaya koyuldular. İkinci soru işareti ; startı veya finişi organize edebilirlerdi ama her ikisini birden yapamazlardı.
Le Velo isimli günlük spor / bisiklet gazetesinden Louis Minart’la konuyu konuştular, Minart her ne kadar konuyla oldukça ilgili olsa da startı gazetenin düzenlemesi kararının gazete yöneticisi Paul Rousseau’ya ait olduğunu iletti. Bu arada çiftlik sahiplerinin yarışın arazilerinden geçmesini istemeyeceklerini düşünerek bunun bir başkası için hazırlık olduğunu söylemelerini tavsiye etti.
Şöyle bir başvuru mektubu yazdılar:
“Sayın Rousseau,
Bordeaux-Paris yarışı yaklaşıyor ve bu geleneksel faaliyet bisikletin tanıtımına çok fazla katkıda bulunduğundan bizde de bir fikir uyandırdı. Paris-Bordeux yarışına 1 ay kala bir yarış düzenlemek konusunda düşünceniz ne olur?Paris ve Roubaix arasındaki mesafe kabaca 280km. ; bu Paris-Bordeux yarışının muhtemel katılımcıları için kolay bir mesafe olacaktır.
Finiş Roubaix veledromunda bir kaç tur atıldıktan sonra olacaktır. Bölge halkının daha önce büyük bir yol yarışı görmemiş olmasını böyle bir faaliyete ev sahipliği yapması için avantaj olarak görüyoruz. Ödülleri hazırlamış bulunmaktayız; birinci gelen yarışçıya veledrom bütçesinden 1000Frank verilecektir. Bunun yanında diğer sıralar için de tatmin edici bir liste hazırlayıp size sunacağız. Burada ricamız La Velo’nun yarışa hami olması ve start organizasyonunu üstlenmesidir.”
Birincilik ödülünün zamanın maden işçisinin 7 aylık maaşına eşit olduğunu iletelim.
La Velo yöneticisi Rousseau konuyla çok ilgilenerek bisikletten sorumlu editör, Victor Breyer’i rotadan sorumlu olarak gönderdi. Breyer , Amiens’e iş arkadaşı Paul Meyan’ın sürdüğü bir Panhard ile gitti. Ertesi sabah Breyer – daha sonraları Tour de France’ın mali sorumlusu ve UCI’ın üst yöneticisi oldu – Buradan bisikletle devam etti. Ancak şansına rüzgar kuvvetli esiyor ve yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyordu; bu yüzden hava da soğumuştu. Breyer, Roubaix’e sürekli oynayan parke taşların üzerinde bir gün bisiklete bindikten sonra berbat kirli ve bitmiş olarak ulaştı. Bunun çılgınca bir fikir olduğunu ve bu yarışın yapılmasının bir çok tehlikeyi beraberinde getireceğine yemin ediyordu. Bunu bir telgraf ile merkeze bildirecekti. Ancak aynı akşam güzel bir yemek ve sohbet sonrası fikrinden vazgeçti.
İlk yarışın galibi Alman Joef Fischer oldu.
Kulllanılan bisikletler bile standart ve alışılmışın dışında olabiliyor.
Fransızlar yarışın geçtiği rotanın korunması hakkında çok duyarlılar. Bu rotayı korumak ve bakımını yapmak için sabit bütçesi olan bir organizasyon kurulmuş. Gönüllüler çalışıyor ve her yıl rota eksiksiz düzenleniyor.
Ayrıca rota üzerinde o kadar fanatikler ki 2005 yılında eskiden geçilen kısımlardan birindeki asfaltı günlerce çalışıp kazıp söktüler.
Yarış yapğmurlu bir haftaya denk geldiği zaman zorluğu bir kat daha artıyor. Islanınca bisikletlerin tutunması azalıyor, yarışı takip eden araçlar su birikintileri ve çamurla uğraşmak zorunda kalıyor.
Hakkında kitaplar yazılan yarış bazen zincirleme kazalara sahne oluyor ve resmen bisikletler düğümleniyor.
Yarışta yolda kalmak normal bir durum sayılıyor.
Yarışın Rekorları
En hızlı etap; 45.129km/s -1964- Hollanda’dan Peter Post, ancak farklı bir parkur kullanılmıştı.
En çok kazanan; Belçikalı Roger De Vlaeminck 1972 ve 1977 arasında 4 kez. Octave Lapize, Gaston Rebry, Rik van Looy, Eddy Merckx, Francesco Moser, ve Johan Museeuw 3’er kez kazandılar.
En çok kazanan ülke; Belçika (52) ve Fransa (30).
En çok yarışan isimler; 16 kez Belçikalı Raymond Impanis 1947-1963 arası. Gilbert Duclos-Lassalle 15 kez.
En yaşlı kazanan ; Gilbert Duclos-Lassalle – 1993’te 38 yaşını 8 ay geçmişti.
En büyük zaman farkı ; Eddy Merckx’in Roger De Vlaeminck’i 1970’te, 5 dakika 21 saniye farkla geçmesi.
En yakın finiş ; 1990’da 1 cm ile Planckaert’in Steve Bauer’i geçmesi.
En yavaş biten yarış; 12 saat 15 dakikada, Henri Pélissier’in 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yolların bombalardan harap olmasına rağmen finişe gelmesi.
En uzun kaçıp yarış kazanan; 222 km ile Belçikalı Dirk De Mol’un 1988’deki galibiyeti.
En Kötü Yarış Anıları
1907 – Saçmalayan Jandarma
Georges Passerieu, Douai yakınlarında başı çeken küçük bir gruptan kaçmıştı, çünkü grupla sprinte gidemeyecek olduğunu biliyordu. Bütün yol boyunca bir Belçikalı, Cyrille van Hauwaert onu takip etmişti. Veledromdaki seyirciler Passerieu’nun vardığını duymuşlardı ancak ortada hiç kimse yoktu. Bir jandarma vergi etiketinin olup olmadığını kontrol için lideri durdurmuştu!!!
1930 – Yanlış Takım
Jean Maréchal 24 saniye farkla Belçikalı Julien Vervaecke’yi geçmiş ama 2. sıraya düşürülmüştü çünkü
Maréchal’ı geçmek isterken bir çukura girmişti. Bazılarına göre, Maréchal, bu esnada Belçikalının düşmesine sebep olacak şekilde omzuna dokunmuştu. Çünkü kendisi küçük bir bisiklet imâlatçısı Colin için yarışıyordu ve rakibi Vervaecke ise zamanın en güçlü takımlarından Alcyon için yarışmaktaydı.
1934 – Yanlış Bisiklet
Roger Lapébie bisiklet değiştirdiği için diskalifiye oldu.
1936 – Yanlış Adam
Belçikalı Romain Maes, kazanmış gibi dururken yarış hakemleri Fransız Georges Speicher’i galip olarak açıkladı ve Maes’i 2.liğe attı; o esnada kavga gürültü kopsa da sonuç değişmedi. Buna rağmen İlk 10’da , 7 Belçikalı vardı.
1949 – Yanlış Rota
1949’da Sonuçların açıklanması 2 uluslararası toplantı ve birkaç ay sonrasında oldu. André Mahé 1. gelmişti ancak farklı bir rotadan finişe geldiği söyleniyordu. Mahé 3 kişilik bir grupla kaçarak Roubaix velodromuna lider olarak gelmiş ama piste görevlilerce yanlış yönlendirildiğinden yanlış kapıdan girmişti.
Hemen geri dönüp, doğru kapıdan piste girdi ancak grup gelmiş ve Coppi kardeşlerden büyüğü Serse Coppi kardeşi Fausto ile finişe gelmiş ve Fausto sprintte onu geçmişti. Aslında Serse yarışı ona hediye etmişti. Ancak sonuca itiraz ederek Mahé’nin 1. olmasını kabul etmediler. Aylar sonra Mahé ve Coppi birlikte birinci ilan edildi.
1981 – Yanlış Yarış
Bernard Hinault 1981 yarışını kazandıktan sonra yarışın tamamen aptalca ve saçmalığın daniskası olduğunu söyleyerek bir daha asla bu yarışa katılmayacağını söyledi.Eleştiriler karşısında söylediği ise “Ben insanlara ofislerine gidip daha sıkı çalışmalarını söylemiyorum ki insanlar bana parke taşlar üzerinde en iyi olmamı söylesin” oldu.
Bu yarışta Hinault 7 kez düşmüştü; sonuncusu finişe 13km. kala küçük bir köpeğin saldırırca koşup tekerleğin altında kalmasıyla oldu. Roger de Vlaeminck, Hennie Kuiper ve Dirk de Meyer ile birlikte giden Hinault yerde kaldı, toparlanıp kalktığında grup gözden kaybolmuştu. Ne yapıp edip onları yakaldı ve geçti.
2006 – Yanlış Tren
Leif Hoste, Peter van Petegem ve Vladimir Gusev 2006 yarışında geçişe kapalı bir tren yolundan karşıya tam tren geldiği sırada geçtikleri için diskalifiye edildiler. Fabian Cancellara yarışı kazandı, Tom Boonen 2. ilan edildi ve Alessandro Ballan 3. sırayı aldı.
2011 Paris – Roubaix Rota Detayları
Bu seneki rota 30parke geçişi içeren 256.5Km’lik bir yarışa ev sahipliği yapıyor. Bu geçişlerden 5’i yeni; bunların 3’ü daha önce de kullanılmış.
İşte başlıyoruz; bölüm bölüm Paris-Roubaix…
Parke taşlarda iniş; burası terörü erken başlatan bir nokta olabilir.
Bu kısımda parke taşlar çok büyük çıkıntılarla yolu oluşturmasa da yağmurda çok tehlikeli olabilirler. Bu 3700m kısım hiç bitmeyecekmiş gibi hissedilebilir.
Bu noktadan sonra 17km. lik mesafenin 9.3km’si parke taş bölümlerden oluşuyor
En ilgi çekici kısımlardan biri; %4 eğimli inişi %7 diklikle bir çıkış takip ediyor. Bu kısım 2005 yarışında bir çiftlik arazisinden bulunup bağışlandı.
[]
Yine ölümcül bir nokta; 12km içerisinde 8km parke taş geçiş…
[]
Bisiklet dünyasının en muhteşem görütülerinden biri…
Bu kısmın görüntüleri internette yeni yayınlanıyor., Bu kısım yarışta çok önemli çünkü bundan önce yarışçılar Arenberg’ten çıktıktan sonra 10km parke taşlara girmeden gitmekteydiler ancak bu kısımla kendilerini toparlamak için 4km mesafeleri var; sonra Millonfosse başlayıp 3.5km parke taşlarla gidecekler.
“Secteur Marc Madiot,” 700 metre arasında toprak olmayan parke taşlı kısım ve bunu takip eden 2007’de yarıştan önce döşenen 700 metrelik yeni parke taşlı kısım.
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
CANCELLARA Fabian
SUI
KLEMME Dominic
GER
MORTENSEN Martin
DEN
NIZZOLO Giacomo
ITA
O’GRADY Stuart
AUS
POSTHUMA Joost
NED
STAMSNIJDER Tom
NED
WEYLANDT Wouter
BEL
HUSHOVD Thor
NOR
FARRAR Tyler
USA
HAMMOND Roger
GBR
HAUSSLER Heinrich
AUS
KLIER Andreas
GER
LANCASTER Brett
AUS
RASCH Gabriel
NOR
VANMARCKE Sep
BEL
FLECHA GIANNONI Juan Antonio
ESP
ARVESEN Kurt-Asle
NOR
BARRY Michael
CAN
HAYMAN Mathew
AUS
HUNT Jeremy
GBR
STANNARD Ian
GBR
THOMAS Geraint
GBR
WIGGINS Bradley
GBR
GOSS Matthew Harley
AUS
BAK Lars Ytting
DEN
BRAMMEIER Matthew
IRL
CAVENDISH Mark
GBR
DEGENKOLB John
GER
EISEL Bernhard
AUT
RASMUSSEN Alex
DEN
SMUKULIS Gatis
LAT
BOONEN Tom
BEL
BANDIERA Marco
ITA
CHAVANEL Sylvain
FRA
CIOLEK Gerald
GER
STAUFF Andreas
GER
STEEGMANS Gert
BEL
VAN IMPE Kevin
BEL
VAN KEIRSBULCK Guillaume
BEL
GREIPEL André
GER
DEBUSSCHERE Jens
BEL
HANSEN Adam
AUS
BOUCHER David
FRA
NEYENS Maarten
BEL
REYNES MIMO Vicente
ESP
ROELANDTS Jurgen
BEL
SIEBERG Marcel
GER
BALLAN Alessandro
ITA
BURGHARDT Marcus
GER
HINCAPIE George
USA
KRISTOFF Alexander
NOR
QUINZIATO Manuel
ITA
SCHÄR Michael
SUI
WYSS Danilo
SUI
ZAHNER Simon
SUI
POZZATO Filippo
ITA
GUSEV Vladimir
RUS
HOSTE Leif
BEL
IGNATYEV Mikhail
RUS
IVANOV Serguei
RUS
KUSCHYNSKI Aliaksandr
BLR
PAOLINI Luca
ITA
TRUSOV Nikolay
RUS
HINAULT Sébastien
FRA
ELMIGER Martin
SUI
GODDAERT Kristof
BEL
HOUANARD Steve
FRA
LEMARCHAND Romain
FRA
MINARD Sébastien
FRA
MONDORY Lloyd
FRA
RAVARD Anthony
FRA
LEUKEMANS Björn
BEL
DE GENDT Thomas
BEL
DEVOLDER Stijn
BEL
GARDEYN Gorik
BEL
MOL Wouter
NED
MOURIS Jens
NED
SELVAGGI Mirko
ITA
VEUCHELEN Frederik
BEL
BOOM Lars
NED
BOS Theo
NED
FLENS Rick
NED
LANGEVELD Sebastian
NED
LEEZER Thomas
NED
TJALLINGII Maarten
NED
VAN EMDEN Jos
NED
WYNANTS Maarten
BEL
COYOT Arnaud
FRA
CASPER Jimmy
FRA
ENGOULVENT Jimmy
FRA
LEMOINE Cyril
FRA
MARTIAS Rony
FRA
MATHEOU Romain
FRA
PAIANI Jean-Lou
FRA
POULHIES Stéphane
FRA
GUESDON Frédéric
FRA
BONNAIRE Olivier
FRA
BONNET William
FRA
CHAINEL Steve
FRA
DELAGE Mickael
FRA
HUTAROVICH Yauheni
BLR
LADAGNOUS Matthieu
FRA
ROLLIN Dominique
CAN
VEELERS Tom
NED
CURVERS Roy
NED
DE BACKER Bert
BEL
DE KORT Koen
NED
DOCKER Mitchell
AUS
KITTEL Marcel
GER
KLUGE Roger
GER
REIMER Martin
GER
SAGAN Peter
SVK
BODNAR Maciej
POL
CIMOLAI Davide
ITA
GUARNIERI Jacopo
ITA
KING Edward
USA
KOREN Kristijan
SLO
MARANGONI Alan
ITA
OSS Daniel
ITA
KEUKELEIRE Jens
BEL
DUQUE Leonardo Fabio
COL
ISTA Kevin
BEL
LABBE Arnaud
FRA
PETIT Adrien
FRA
SARAMOTINS Aleksejs
LAT
SIJMENS Nico
BEL
ZINGLE Romain
BEL
BUTS Vitaliy
UKR
HONDO Danilo
GER
KONDRUT Vitaliy
UKR
KRIVTSOV Dmytro
UKR
MALORI Adriano
ITA
RIGHI Daniele
ITA
SPILAK Simon
SLO
SZEGHALMI Balint
HUN
COOKE Baden
AUS
JÖRGENSEN Jonas Aaen
DEN
KLOSTERGAARD LARSEN Kasper
DEN
LARSSON Gustav
SWE
MARYCZ Jaroslaw
POL
MORKOV Michael
DEN
ROBERTS Luke
AUS
TOSATTO Matteo
ITA
MCEWEN Robbie
AUS
BEPPU Fumiyuki
JPN
KING Benjamin
USA
SANTOS SIMOES OLIVIERA Nelson Filipe
ESP
RAST Grégory
SUI
ROSSELER Sébastien
BEL
SELANDER Bjorn
USA
SERGENT Jesse
NZL
PICHOT Alexandre
FRA
CHAVANEL Sébastien
FRA
CLAUDE Mathieu
FRA
GAUDIN Damien
FRA
GENE Yohann
FRA
HADDOU Saïd
FRA
TURGOT Sébastien
FRA
VEILLEUX David
CAN
AMADOR BAKKAZAKOVA Andrey
CRC
ERVITI OLLO Imanol
ESP
GUTIERREZ PALACIOS José Ivan
ESP
KONOVALOVAS Ignatas
LTU
OYARZUN Carlos
CHI
PASAMONTES RODRIGUEZ Luis
ESP
PEREZ SANCHEZ Francisco
ESP
ROJAS GIL Jose Joaquin
ESP
DAVIS Allan
AUS
CLARKE Simon
AUS
GOUROV Maxim
KAZ
IGLINSKIY Valentin
KAZ
KANGERT Tanel
EST
LORENZETTO Mirco
ITA
STANGELJ Gorazd
SLO
VAITKUS Tomas
LTU
ARAMENDIA LORENTE Javier Francisco
ESP
CASTROVIEJO NICOLAS Jonathan
ESP
CAZAUX Pierre
FRA
IZAGIRRE INSAUSTI Gorka
ESP
IZAGUIRRE INSAUSTI Jon
ESP
MINGUEZ AYALA Miguel
ESP
PEREZ LEZAUN Alan
ESP
SESMA Daniel
ESP
BAER Michaël
SUI
BARTA Jan
CZE
BAUMANN Eric
GER
COZZA Steven
USA
GOTTFRIED Alexander
GER
RETSCHKE Robert
GER
SCHILLINGER Andreas
GER
SEUBERT Timon
GER
LE BON Johan
FRA
BONSERGENT Stéphane
FRA
DELPECH Jean-Luc
FRA
DION Renaud
FRA
DURET Sébastien
FRA
MALACARNE Gael
FRA
VACHON Florian
FRA
2010 Paris-Roubaix sonuçları:
1
Fabian Cancellara (Saxo Bank)
262 km –
6:35:10 (39.2 km/h)
2
Thor Hushovd (Cervelo TestTeam)
+ 02:00 3
Juan Antonio Flecha (Sky)
4
Roger Hammond (Cervelo)
+ 03:14
5
Tom Boonen (Quick Step)
6
Bjorn Leukeman (Vacansoleil)
+ 03:20
7
Filippo Pozzato (Katusha)
+ 03:46
8
Leif Hoste (Omega Pharma – Lotto)
+ 05:16
9
Sébastien Hinault (Ag2r-La Mondiale)
+ 06:27
10 Hayden Roulston (Team HTC – Columbia)
+ 06:59
.com, bisiklet veya bisikletle ilgili konuları içerir. Kuruluşundaki amaç, var olan bisiklet sitelerine yenisini eklemekten ziyade anonim olarak içerik yaratma çabasıdır. Bu sitedeki yazarlar bir kazanç gütmez. Site sahipleri ise gelecekte sitenin masrafları dışında kazanabileceği paraları bisikletle tur yapanlara ve bisiklet sporcularına harcayacağına söz verir.
©2011 by Bisiklet Magazin •
•
design by
/
• Hazırlayanlar:
|
|