Имоти по българското Черноморие – Адрес Недвижими Имоти АД – 08/07/2008 Черноморски град избягва демографските проблеми

Изчисти ‘моя бележник’

Желаете ли да изтриете имотите добавени в бележника?

Няма записи в ‘моят бележник’

Черноморски град избягва демографските проблеми

08/07/2008

Автор: Керин Хоуп / Financial Times

Майки, люлеещи бебета в блестящо нови колички, се тълпят в пешеходната зона край морето в централната част на Варна – най-процъфтяващото българско пристанище. Току-що проходили деца със слънчеви шапки, кацнали върху пейките в парка, ядат сладолед.

За разлика от други градове, Варна не споделя демографските проблеми на България – ниска раждаемост, застаряваща работна сила и голяма имиграция, според кмета Кирил Йорданов. Млади хора се стичат към града, примамени от работните места в търговията, туризма и начинът на живот по кафенетата, който, поне през летните месеци, може да бъде сравнен с този в Испания и Гърция.

Населението на Варна почни се е удвоило от 2001 г. до около 600,000 души и расте по-бързо от населението на столицата София. Инвестициите за същия период надхвърлиха 1.5 милиарда евро, а безработицата е под 3 процента, според г-н Йорданов.

“Това е единственият град в държавата, в който 18-30 годишните са повече от хората над 50, казва той.

Преобразуването на Варна се случи без приток на инвестиции за производство, които позволиха на други занемарени балкански градове да постигнат благодентствие. Въпреки това, градът все пак е успял да привлече чужди инвестиции.

Fraport от Germany, фирмата, която менаджира варненското и бургаското летища по силата на 35-годишен концесионен договор, е решила да инвестира 400 милиона евро за усъвършенстване на терминалите и пистите и на двете летища, за да достигнат международните стандарти.

Eon, германската енергийна група, която придоби две електроразпределителни дружества в североизточна България след либерализацията на енергийния сектор, устрои местния си главен офис в новия бизнес парк във Варна.

Офис сгради, складове и супермаркети изникват по пътя за летището. Варна е центърът за туристите, почиващи в курортите Св. Константин, Златни пясъци и Албена – трите основни куроста на северното черноморие, които привличат почти 3 милиона посетители годишно.

Джонатан Уайт, компютърен специалист от Великобритания, който се установил във Варна преди 4 години, казва: „Това е добро място за работа поради фактора на настигането, което означава, че има най-различни възможности.”

За разлика от Бургас, второто по големина българско пристанище на 130 км по-на юг, във Варна няма тежка индустрия – с изключение на корабостроителния завод, собственост на Навибулгар, държавната шипингова компания, който ще бъде продаден на KG Maritime, консорциум с водещо немско участие.

Теодор Роков, местен историк, казва, че ако подобренията продължат, Варна ще надмине Одеса като най-атрактивното пристанище на черноморското крайбрежие. „Според мен, няма друг град в Украйна и Грузия, който може да се сравни в Варна,” казва той.

Въпреки това, Варна има нужда от основни инфраструктурни подобрения, за да постигне потенциала си. Терминала за вътрешни линии на летището има нужда oт обновяване. Разстоянието от 500 км между Варна до София се минава за повече от пет часа по нискокачествен път. Железопътната линия, първата, която е била построена в България, трябва да бъде осъвременена, а влаковете трябва да се подменят.

До голяма степен секторът търговия бележи ръст в резултат на обзавеждането на новите домове, които средната класа на България си купува с ипотечни кредити. До 2010 г. Варна ще има четири

многоетажни мола. В града се намира и главният офис на супермаркети Пикадили, най-голямата верига супермаркети в България, която миналата година беше купена за 100 милиона евро от Делта Макси, компанията за търговия на дребно на най-голямата бизнес групировка на Сърбия.

“Местната клиентска база тук расте много бързо, заедно с търсенето на по-скъпи продукти. Освен това трябва да се добави и търсенето от страна на туристите и чужденците, които имат жилища тук”, казва Александър Кампаревич, изпълнителният директор на „Пикадили”.

Оркид Дивелъпмънтс, компания за недвижими имоти, листвана на лондонската Aim market, строи един от най-големите молове в югоизточна Европа във Варна, който разпорала с 50,000 квадратни метра търговска площ за отдаване под наем.

Гай Мейоас, изпълнителен директор на Оркид, казва: „Остава ни повече от година до откриването, а вече сме сключили договори за около 60 % от търговските площи с накои скъпи марки, които се появяват за първи път в България.”

Търсенето на по-висококачествени жилища, както и развитието на туризма, водят до разрастването на града покрай брега и в двете посоки.

Амбициозният генерален план на Варна, който предстои да бъде осъществен до 2014 г., ще доведе и до друга промяна. Проект за 60 милиона евро, финансиран от японската международна инвестиционна банка, осигурява разширение и удълбочаване на канала, който свързва търговското пристанище с езерото на запад от града.

“Пристанището се намира точно в историческия център на града. Когато го изместим, ще можем да създадем уникална крайбрежна част на града за радост на всички наши съграждани”, казва г-н Йорданов.

Корабостроителницата и пристанищните съоръжения ще бъдат преместени на езерото, освобождавайки място за голямо яхтено пристанище и нови строителство в крайбрежната зона. Ще бъде построен втори мост през канала, за да поеме увеличения поток от камиони, пътуващ от Турция към централна Европа.

Източник: The Financial Times – http://www.ft.com

Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас! Може да използвате връзките по-долу:

Всички права запазени ©2008 Ваканционни селища, Адрес Недвижими Имоти